Raimundas Banionis apie tėvą Donatą Banionį

Akimirka iš renginio

Nacionalinę bibliotekų savaitę Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka pradėjo renginiu, kuriame apie teatro ir kino legendą Donatą Banionį  pasakojo jo sūnus režisierius Raimundas Banionis, jo bendražygiai aktoriai, jį pažinojusieji žmonės.

Aktoriaus meistrystės neišmatuosi vien prestižinių  apdovanojimų gausa, žiūrovų antplūdžiu į spektaklius, kolegų pagarba. Kiekvieną D. Banionio vaidmenį  lydėjo visiškas atsidavimas, nepaprastai sunkus darbas ir Dievo dovanotas talentas. Apie kai kuriuos vaidmenis būtų galima parašyti po knygą, nes geriausi spektakliai buvo vaidinami per šimtą kartų, jie buvo apipinti istorijomis, apie juos buvo kuriami anekdotai.

Spektakliu buvo galima pavadinti ir bibliotekoje vykusį vakarą, kurio režisieriumi spontaniškai tapo R. Banionis, o aktoriai Albinas Kėleris, Gražina Urbonavičiūtė, Enrikas Kačinskas, Regina Kairytė, teatro statytojas, inžinierius Stanislovas Juodikis, bibliotekos darbuotojos Angelė Mikelinskaitė, Elvyra Pažemeckaitė  kūrė istoriją apie D. Banionio gyvenimą, kūrybą, asmenybę. Jo anūkė Inga Banionytė-Gedgaudienė pristatė idėją Panevėžyje, skverelyje prie J. Miltinio teatro, pastatyti paminklą D. Banioniui, miesto Garbės piliečiui, garsinusiam Lietuvą pasaulyje, sukūrusiam per 100 vaidmenų teatre ir per 70 kine.

Renginį remia

LKT_LogotipasPanevezio-miesto-savivaldybe