Lietuviškoji leidyba Vakarų Europoje 1945–1952 m.

Lietuviškoji leidyba Vakarų Europoje
Pradžia:2019-04-19 10:00
Pabaiga:2019-05-15 19:00
Vieta:Atrijaus terasa
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Fotodokumentinė paroda „Lietuviškoji leidyba Vakarų Europoje 1945–1952 m.“ parengta Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Lituanikos skyriaus archyve saugomo lietuvių DP (ang. Displaced Persons – perkeltieji asmenys) spaudos 1945–1952 m. rinkinio pagrindu. Ji atspindi sudėtingą istorinį laikotarpį – po Antrojo pasaulinio karo Vokietijos karo pabėgėlių stovyklose atsidūrusių lietuvių padėtį ir gyvenimo aplinkybes.

Paroda supažindina ne tik su Vokietijoje leistais lietuviškais leidiniais, bet ir lietuvių leidybine veikla Austrijoje, Italijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje, Belgijoje, Danijoje, Švedijoje ir Norvegijoje. Nors pavienių 1945–1952 m. Vokietijoje leistų lietuvių spaudinių yra daugelyje šalies bibliotekų ir kitose publikuotą paveldą kaupiančiose institucijose, Nacionalinės bibliotekos saugomas rinkinys yra pilniausias, išsamiausiai atspindintis minėto laikotarpio lietuvių DP leidybą. 2011 metais jis pripažintas nacionalinės reikšmės dokumentinio paveldo objektu ir įtrauktas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą.

Tekstai parengti lietuvių, anglų ir vokiečių kalbomis.

Parodą  parengė Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, partneris − Lietuvių kultūros institutas (Vokietija), rėmė Kultūros ministerija.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.